Régi vagy új, kedvencünk a mindent elnyelő komód

fa komód

A helyesen megválasztott bútorok garanciát jelentenek a kellemes otthoni környezetre. Ez a bútordarab a XVIII. században élvezte a legnagyobb népszerűséget. Az évek során azonban fokozatosan megváltozott a kialakítása, megfelelve az adott korszak elvárásainak. Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy a modern komód méltó helyet foglaljon el minden otthonban.

Honnan ered ez a bútor? A modern komódok őse egy közönséges láda volt, ami a francia tervezőknek köszönhetően elegáns formát nyert. A francia ‘commode’ szó magyar fordítása ‘kényelem’. Találó név, hiszen a sokféle fiókos szekrény lehetővé teszi, hogy ezt a bútordarabot szinte bármilyen belső térbe és bármilyen funkcióval rendelkező helyiségbe beillesszük.

hálószoba komód

 

A modern komód szerepe a lakásban

A bútor korszerű változatai úgy néznek ki, mint az alacsony fiókos szekrények. Egyes változatokban a polcok nyitottak vagy ajtóval vannak ellátva. A modern fa komód remek megoldássá válik a kisebb lakásokban és helyiségekben. A törölközőktől kezdve, a videó- és audió lejátszó eszközökig szinte mindent tárolhatunk benne, attól függően, hogy hol áll. A fő előnye, hogy kevés helyet foglal, kompakt és szép, illetve sokáig tart.

Különleges szerepük az enteriőrben vitathatatlan

Ezt a bútordarabot mindig is tekintélyes megjelenésűnek tartották, ezért az elkészítésüket csak tapasztalt mesterekre bízták. Korábban inkább barokk vagy reneszánsz stílusban készültek, de a modern komódok divatja szinte határtalan. Mindig vannak újabb és még eredetibb megoldások. A fiókok tulajdonságai az évek alatt állandóan változnak, akárcsak az ajtók száma, szélessége és magassága, az anyagok és a bevonatok, a színek, a díszítés és a forma. De a fő elemek szerepét mindig az asztallap, a lábak és a fiókok vagy a polcok töltik be.

Az évek során történtek változások a tervezésben

A magas komódok nem rendelkeznek szabványos méretekkel, mélyebbek és szélesebbek, mint az elődeik. Egyéb fontos részletekkel egészültek ki, a dizájnjuk pedig a rendeltetésüktől függően változik. A fiókos változatok még funkcionálisabbak, mint a nagy szekrények, mert nem zsúfolják tele a helyiséget és sokkal könnyebbnek tűnnek, ha lábakon állnak. A fiókok lehetővé teszik a belső tér optimális kihasználását. A sík felületük extra tárolót biztosít, de különféle kiegészítők, dekorációs tárgyak, sőt, készülékek is helyet kaphatnak rajtuk.

modern komód

 

Rengeteg fontos holmit tárolhatunk bennük

A hálószoba komód általában ágynemű, fehérnemű, kozmetikumok, asztali lámpa, óra, képkeret és egyéb dekorációs elemek tárolására szolgálhat. A gyerekszobákban játékokat és iskolai kellékeket raknak rájuk. A nappaliban TV, sztereó rendszer és egyéb berendezéseken kívül, különféle edények tárolására alkalmasak. A folyosók és a fürdőszobák modern komódjai segítenek a dolgok rendezésében, elrejtve a szem elől a mindennapi élethez szükséges apró dolgokat.

Egyre változatosabb a megjelenésük

A fiókos szekrények korszerű megoldásai igencsak sokszínűek. Manapság a fa komódok készülhetnek vintage stílusban vagy kortárs anyagokból, klasszikus minták szerint bronz szegéllyel, faragással és festéssel, valamint minimalista, egyenes és világos vonalakkal.

Fontos szempontok a választásnál

Vásárlásnál a rendelkezésre álló költségvetésen kívül, figyelembe kell venni a helyiség rendeltetését is. A formákkal végzett kísérletek nem mindig indokoltak, ezért kényelmesebb inkább a színekkel variálni. A modern komód lehet egy szett része, a színében és az anyagában harmonizálva más bútorokkal. A sötét lehetőségek a hálószobához és a folyosóhoz alkalmasak. A világosabb árnyalatú opciók pedig a nappaliban, a konyhában vagy a fürdőszobában mutatnak jól. A gyermekeknek szintén a világosabb fiókos szekrények a megfelelőek.

Feltétlenül figyelembe kell venni a termék tömegét is. Minél kisebb a szoba, a modern komódnak annál könnyebbnek kell lennie. Ezt a szerepet tökéletesen betölti a lábakon álló magas komód. Fontos szerepet játszik az elhelyezkedés is. Ha a bútor olyan sarokban áll, amire nem nyílik kilátás, bátran választhatunk egy tágasabb darabot.