Mikor érdemes íróasztalt tenni a gyerekszobába?

íróasztal

Körülbelül 35-40 évvel ezelőtt a külön íróasztal a gyerekeknek egy család bizonyos státuszát szimbolizálta. A kis lakásokra jellemző szűkös körülmények miatt, sok iskolásnak a konyhaasztalnál kellett elvégeznie a házi feladatokat. Manapság az életkörülmények javultak és az üzletekben hihetetlenül nagy a különféle kialakítású modellek választéka. Ennek a bútornak a költsége is széles tartományban mozog.

íróasztal gyerekeknek

Íróasztal gyerekeknek, avagy a saját birodalom

Ha Önnek iskolás korú gyermeke van, akkor a komfortos, egészséges, biztonságos, praktikus és vizuálisan vonzó tanulóhely megszervezése az egyik legfontosabb prioritás. A kényelmes ágy megléte után, a tanulás és a kreativitás helyének kialakítása a gyerekszoba berendezésének talán legfontosabb pontja. Ebben az íróasztal gyerekeknek készült változata hangsúlyos szerepet játszik.

Annak érdekében, hogy a csemete jó testtartással rendelkezzen, ne fáradjon el a hosszú tanulmányok és a házi feladatok során, ne aludjon el az asztalnál és ne érezze azt fáradságos munkának, kiemelten fontos a minőség. A szülők ne csak a saját elképzeléseiket vegyék figyelembe a bútor kiválasztásánál, hanem azt is engedjék meg, hogy a diák részt vehessen ebben, az ő szempontjából releváns folyamatban.

Határozzuk meg az asztal méretét és konfigurációját!

Nyilvánvaló, hogy az asztalka, amelyiknél a kis lurkó óvodás korában kreatív volt vagy csak játszott mellette, már nem felel meg a kiskamasz számára. A gyermek egyszerűen fizikailag kinőtte ezt a bútordarabot. Ahhoz, hogy kényelmes helyet biztosítsunk a tanuláshoz és az iskolást azonnal hozzászoktassuk bizonyos feladatokhoz, olyan körülményeket kell létrehozni, amelyek megfelelnek az életkorának, a magasságának, valamint az igényeinek.

Tökéletes lehet erre az íróasztal könyvespolccal. A piacon számos modell található ebből a berendezési tárgyból, ami a munkaterület megszervezését hivatott megvalósítani és van, ami együtt nő a gyermekkel. A lábak és az ülés magassága állítható, illetve az ahhoz illő szék is állítható háttámlával rendelkezik. Egy íróasztal könyvespolccal megvásárolható óvodásnak is, mert idővel csak módosítani kell a beállításait. De még az ilyen íróasztal sem tudja feltétlenül biztosítani azt, hogy első osztálytól az érettségiig használhassa, mivel a gyerekbútorok cseréje sokszor elkerülhetetlen.

gyerek íróasztal

Mit mondanak a témában jártas szakemberek?

A szakértők azt javasolják, hogy az íróasztal gyerekeknek szánt változata, ne adjon helyet a számítógépnek. Először is előfordulhat, hogy a gyereket a számítógép folyamatosan lefoglalja majd és megfeledkezik a házi feladatról. Annak ellenére, hogy sok házi feladat elkészítése manapság számítógép használatával jár, korlátozni kell az interneten töltött időt.

Másodszor meglehet, hogy egyszerűen nem lesz elég szabad terület a könyvek és a füzetek kényelmes elhelyezéséhez. Főleg az alsó tagozatos években jellemző, hogy a tanuláshoz sokkal nagyobb helyre van szükség az asztalon.

Ha a gyermekszoba helyzete nem teszi lehetővé az olyan elrendezés használatát, amelyikben a számítógép és az íróasztal különböző zónákban foglalhat helyet, akkor gondoskodni kell egy kellően széles példányról, ami elegendő helyet biztosít a felszereléseknek és kényelmes helyszínt hoz létre a felkészüléshez.

A vásárlás előtt dönteni kell a funkciókról

Ha a szülők a bútort nemcsak tanulásra szánják, hanem az olyan berendezés szerepét tölti majd be, ami tartalmazza a tároló rendszereket, a könnyen hozzáférhető polcokat és a gyerek alvóhelyét is, akkor a galériaágy íróasztallal optimális megoldásként szolgál. Sok szülő kedveli ezt az elrendezést, mert általa jelentős mennyiségű felhasználható helyet takaríthatnak meg a gyermekszobában.

Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy egy kisiskolástól nem lehet különös gondosságra számítani, ezért jobb, ha az íróasztal gyerekeknek készült variációiból az átlagos árkategóriát célozzuk meg. Nem szabad spórolni a minőségen, de a kicsiknek nem érdemes klasszikus, lakkozott, tömör fából készült változatot sem vásárolni, aminek minden karcolásáért a gyermeket okoljuk majd. Mint mindig, az igazság itt is valahol az arany középúton van.