Modern konyhaszekrények – avagy éljen a minimalizmus!

Modern konyhaszekrények – avagy éljen a minimalizmus!

A modern konyhaszekrények a funkcionalitást helyezik előtérbe, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lennének szépek. A letisztult formák, magasfényű elemek a luxus érzetét keltik a szemlélőben. A konyha az a része a lakásnak, ahol a jó dolgok történnek. Itt készítjük el a kedvenc ételeinket, alkotunk csodás süteményeket vagy beszélgetünk a barátainkkal, ha átjönnek. Igen, a konyhában, mert valahogy minden buli a konyhában köt ki. A minimalista, modern konyhaszekrények pedig egyszerre biztosítják a kellemes hangulatot, hiszen praktikusak és szépek is.

Hogy jelenik meg a minimalizmus a modern konyhaszekrények világában?

A minimalizmus nem más, mint az időtállóság stílusa. Követői onnan ismerhetők fel, hogy sosem követik az aktuális divatirányzatokat, nem ragaszkodnak felesleges, funkció nélküli tárgyakhoz. Ha valaki a minimalizmust szereti, az a konyháján is meglátszik, hiszen észszerűen kerül berendezésre és maximálisan, olykor többfunkciósan használja ki a benne rejlő lehetőségeket. Mégis, nem szabad azt gondolni, hogy a minimalizmus hívei nem szeretik a különleges dolgokat! Az egyik, általuk legjobban kedvelt konyhabútor trükk például sokkal drágábbnak mutatja a berendezést, mint amennyibe valójában került.

A magasfényű elemes konyhabútor a luxus hatását kelti

Régebben a fényes felületek a konyhában a jómód jelei voltak, de manapság már sokkal barátságosabb áron juthatunk hozzá lakkozott hatású, magasfényű konyhabútorhoz. Sokan azért idegenkednek az ilyen felületektől, mert azt gondolják, hogy nagyon gyorsan meglátszik rajtuk a piszok és az ujjlenyomatok. Szerencsére ez nem igaz, a nagy nyomás alatt, préseléssel kialakított MDF lapok könnyen tisztíthatóak. Ráadásul – mivel tartósak, szerkezetileg erősek és nem forgácsolódnak, ezért precízen vághatóak – bármilyen színű fóliát fel lehet rájuk helyezni, így igazán színpompás lehet a konyha. Mégis, a legtöbben a fehér színt választják a magasfényű elemes konyhabútorok közül. Ez tulajdonképpen nem meglepő, hiszen a finoman tükröződő felületek nagyobbnak mutatják a helyiséget, ami kisebb konyha esetén igazán előnyös.

Természetközeli hangulatúak is lehet a modern konyhaszekrények

Sokan úgy gondolják, hogy a modern konyhába csak magasfényű elemek illenek, de ez egyáltalán nincs így. Sőt, egyre gyakoribb, hogy natúr fa hatású, vagy épp valódi fából készülnek a modern konyhaszekrények. A már említett minimalizmus az, amelynek alapján mindig felismerhető, hogy egy modern stílusú konyhában vagyunk. Ezekhez a bútorokhoz ugyanis nem illenek a bájos, vidékies lakberendezés hangulatát idéző kiegészítők, apróságok, a funkcionális konyhai eszközök azonban igen.

Az elemes sarok konyhabútor jól kombinálható megoldás

A különböző elosztású és méretű elemekből álló konyhabútor minden konyhában elfér. Ha ugyanis kicsi a hely, elég a legszükségesebb elemeket megvásárolni, míg, ha nagy a konyha, nyugodtan bővíthetjük további konyhaszekrényekkel a tárolókapacitást. Azért is jó választás ez a megoldás, mert a lapra szerelt konyhabútort könnyű hazaszállítani és az összeszereléséhez sem szükséges különösebb előképzettség. Bár elég hozzá egy akkumulátoros csavarhúzó, tagadhatatlan tény, hogy némi műszaki érzék azért nem árt, ha egyedül vágunk bele az összerakásba.

Kis lakásba, nyaralóba praktikus választás a minikonyha

Nem minden lakásban – főleg, ha minigarzonról van szó -, vagy hétvégi házban van kialakítva a konyhabútor. Gyakran hely sincs arra, hogy egy komplett konyhát létre lehessen hozni. Az ilyen esetekben kiváló választás a modern minikonyha. Többféle megoldást nevezünk minikonyhának, a tűzhely-sütő-mosogatógép kombinációtól kezdve, a főzőlappal ellátott grillsütőn át, egészen a komplett változatig. De az igazi az, ami egy alacsony szekrény méretében tartalmazza a hűtőt, főzőlapokat és a mosogató vizesblokkot. A minikonyha nagy előnye, hogy mobilizálható, így költözéskor sem kell a korábbi lakásban hagyni, valamint igen könnyű tisztán tartani. Ráadásul csak elektromos áram szükséges a főzőlapok és a hűtő üzembe helyezéséhez és a vízvezeték, amire a mosogatót lehet rákötni.