Milyen előnyökkel jár, ha üvegajtós könyvszekrényt választunk a nappaliba?

Milyen előnyökkel jár, ha üvegajtós könyvszekrényt választunk a nappaliba?

Egy üvegajtós könyvszekrény egyszerre klasszikus és exkluzív. Elegáns megjelenést és kifinomult stílust kölcsönöz annak a helyiségnek, melyben elhelyezésre kerül. Egy könyvszekrény kétségtelenül a szoba éke. Nézzük, mikor mely típusú szekrényt érdemes választani és mely esetekben ajánlott egy üvegajtós könyvszekrény mellett letenni a voksot.

Üvegajtós könyvszekrény valódi könyvmolyoknak

Egy üvegajtós könyvszekrény különleges szerepet betöltő bútordarab, ugyanis kizárólag a könyvek, nyomtatott anyagok, folyóiratok, gyűjtemények tárolására szolgál. Bizonyos esetekben – egyéni ízlés függvényében – kerámiák, poharak, dísztárgyak is helyet foglalhatnak a polcokon. Egy üvegajtós könyvszekrény egy része rendelkezhet zárt, szilárd ajtókkal is. Ezek mögött gyakran a fontos és régi könyvek, iratok foglalnak helyet. Az üveggel nem fedett, nyitott polcokra pedig a gyakran forgatott, mindennapi használatban lévő könyveket, tankönyveket és irodaszereket érdemes elhelyezni.

Kétségtelen, hogy egy üvegajtós könyvszekrény kimagasló szerepet tölt el a nappaliban. Épp ezért nem könnyű kiválasztani a tökéletes bútordarabot. Néhány szempont mérlegelésével azonban megkönnyíthetjük a keresést. A tárolni kívánt könyvek számának függvényében – ami persze egy könyvimádó esetén folyton növekszik – érdemes meghatározni a szekrény méretét. A mélység mellett a magasság is fontos szempont, az üvegajtós könyvszekrények bizonyos típusai akár a plafonig is felérhetnek. A mélység vonatkozásában egy- és kétsoros polcokról beszélhetünk. Az egysorosat könnyebb használni, a kétsoros viszont helytakarékosabb. A ritkán használt példányok helyet foglalhatnak a hátsó sorban.

Üvegajtós könyvszekrény vonatkozásában az üveg típusának is érdemes utánanézni. Léteznek átlátszó, jégvirágos és festett üvegajtós szekrények is. A szoba stílusához érdemes alakítani ezt a jellemzőt is. Az átlátszó a legpraktikusabb, de ha nem szeretnénk, hogy mindenki megtudja, milyen könyvek alkotják a könyvtárunkat, válasszuk a másik két típus valamelyikét. A legtöbb üvegajtós könyvszekrény szabadon álló, a könyvek nagy súlya miatt azonban érdemes őket a falhoz rögzíteni, így garantálva a teljes stabilitást.

Így legyen tökéletes a nappali!

A nappali berendezésének teljessé tételéhez a médiaeszközök tárolásáról is gondoskodnunk kell. A médiatároló tulajdonképpen nem más, mint egy hagyományos tévészekrény modern köntösben. Szerepe vitathatatlanul fontos, mert a tévének, az egyéb média eszközöknek és azok kábeleinek is el kell férnie rajta, valamint benne is. Mivel ez a bútordarab is központi helyet foglal el a nappaliban, válasszunk feltűnő, exkluzív darabot. Egy modern médiatároló azonban nemcsak figyelemfelkeltő, de jól kombinálható a nappali többi bútordarabjával is.

Ha egységes megjelenésre törekszünk, válasszunk komplett modern nappali szekrénysort. Így a helyiség minden bútordarabja azonos stílusban, színben és anyagban kerül majd kialakításra. A nappali a lakás központi helye, hiszen a nappaliban sürgünk-forgunk a legtöbbet, itt ünnepelünk, játszunk, beszélgetünk, mesélünk, éljük az életünket. A vendégek is itt töltik el a legtöbb időt, így a tökéletes és kellő nagyságú kanapé megtalálása mellett a nappali bútor kiválasztása is kiemelkedő szereppel bír.

A megfelelő, modern nappali szekrényre ráakadni nem könnyű feladat, hiszen a választás során számos szempontot kell szem előtt tartanunk. A világos és a sötét színek keveredése, egy fényűző LED-világítás hiánya vagy megléte és a stílus meghatározása mind-mind fontos tényezők. A wedge árnyalatok igen népszerűek manapság, a sötét árnyalatok alkalmazása meglepő és különleges külsőt kölcsönöz a nappalinak. A klasszikus dizájn kedvelői válasszanak azonban egyszínű, letisztult kialakítású, egyszerű vonalvezetésű darabokat.

Bármely stílus is áll közel a szívünkhöz, a legfontosabb, hogy otthonunk leglüktetőbb helyisége igazán otthonos és élettel teli legyen. Ha saját ízlésünknek megfelelően alakítjuk, biztos, hogy szívesen töltjük majd ott a nap nagy részét.