Méltóságteljes és szemet gyönyörködtető megoldások a nappaliba

Méltóságteljes és szemet gyönyörködtető megoldások a nappaliba

Ugyan még mindig hódít a vintage, egyre nagyobb teret nyer a modern nappali szekrénysor is, már ami a lakberendezés stílusát illeti. Sokan azonban tartanak attól, hogy a magasfényű anyagból készült nappali bútorok túl kényesek, hamar meglátszik rajtuk a használat. Eljött az ideje annak, hogy ezt a tévhitet eloszlassuk!

Eleinte csak a konyhákban jelentek meg a magasfényű bútorok. Az emberek gyorsan megszerették ezeket, hiszen bármilyen színben elkészíthetőek, így minden miliőbe tökéletesen illenek. Ahogy kiderült, hogy tökéletesen képviselik a modern stílust más helyiségekben is, lassan, de biztosan beszivárogtak a lakások közösségi tereibe. A modern nappali szekrénysor egyszerre varázsolja kifinomulttá, fiatalossá és dinamikussá a szoba hangulatát. Mindeközben kevésbé drága anyagból áll, mint a régi, gyakran értékes fából készült bútorok.

Miből készül a magasfényű nappali bútor?

Az emberek az elmúlt évezredek, de még a múlt évszázad során is kizárólag a természetben közvetlenül megtalálható alapanyagokból készítették a bútorokat. Egyiptomban még fűfélékből és nádból is készítettek ülő- és fekvőalkalmatosságokat, de később a nagyobb berendezési tárgyakat már fából rakták össze. Sokáig tartotta is magát ez a hagyomány.

Ahogy egyre nőtt a fejlett világ népessége és egyre több, olcsó bútorra lett szükség, úgy lett közkedvelt alapanyag a forgácslap, majd később az MDF. Ez utóbbi nagy nyomás alatt préselve, farostból készül – gyantával vagy anélkül – ezáltal kiváló alapanyagává vált a magasfényű nappali bútoroknak. Az MDF precíz vágást tesz lehetővé, mint a forgácslap, hiszen kevésbé sérülékeny az anyaga. Éppen emiatt a fóliázása is könnyebb, ez pedig azt jelenti, hogy bármilyen színben elkészíthetőek belőle a lapok, ezáltal a bútorok is. Mégis, akik modern nappali szekrénysor vásárlása vagy elkészíttetése mellett döntenek, legtöbben a fehér színt választják.

Ilyen előnyei vannak a magasfényű nappali bútornak

A fényes felületeknek több előnyük is van. Az egyik, hogy hasonlóan a tükrökhöz, optikailag tágasabbnak mutatják a helyiséget. Ennek okán nemcsak a nagyméretű nappalikban, de a kisebb lakásokban is remekül megállják a helyüket a magasfényű bútorok. A másik, hogy az MDF-ből készült darabok tartósak és szerkezetileg is erősebbek, mint az egyszerű forgácslapból összeállított darabok. Az MDF még a legjobb minőségében is olcsóbb, mint a kemény, az egzotikus vagy ritka fa, amelyekből régebben a bútorokat készítették. Így a felhasználása igen gazdaságos, mindemellett a látványos megjelenése miatt, igazán fényűző hangulatot kölcsönöz a nappalinak vagy bármelyik helyiségnek.

Stílusukat tekintve, a magasfényű nappali bútorok általában a modern és minimalista irányt képviselik. Ez nem meglepő, hiszen az MDF lapokat az anyaguk leginkább erre teszi alkalmassá. Ezen stílus jellemzői az egyszerű, letisztult vonalak és az elemes összeállítás, ami szükség esetén akár tovább is bővíthető. További előnye ennek a megoldásnak, hogy a helyszínen, lapokból, meglehetősen egyszerűen építhető fel a nappali berendezése, így annak szállítása sokkal könnyebb, mint egy kész darabé. Sőt, akár házilag is összerakhatóak ezek a lapra szerelt bútorok, nem kell hozzájuk komolyabb felszerelés, csupán egy akkumulátoros csavarhúzó.

Ezért jó választás a magasfényű fehér nappali bútor

Bár sokan azt mondják, hogy a magasfényű anyagból készült, főleg fehér bútor, modern nappali szekrénysor vonzza a koszt és az ujjlenyomatokat, de ez csak részben igaz. Az tény, hogy a maszatos tenyerek gyorsan nyomot hagynak a felületen, de szerencsére ezek gyorsan eltüntethetőek némi nedves törlőkendővel. Sőt, akár a gyermekek által használt matricák vagy egyéb ragacsos dolgok nyoma is leszedhető a fényes felületről vegyszerek nélkül. Mivel a modern nappali szekrénysor letisztult formavilágot képvisel, a dekorációs elemeknek is illeniük kell hozzá. A rusztikus, népies hangulatú dísztárgyak nem mutatnak jól egy ilyen szekrénysoron, ezért érdemes alaposan átgondolni azt, mi és hová kerüljön elhelyezésre.