A legjobban kézreálló elrendezés a konyhában

A legjobban kézreálló elrendezés a konyhában

A klasszikus és praktikus L alakú konyhabútor nemcsak a jóízű ételekhez, de a beszélgetésekhez is remek kulisszát biztosít. A konyha ugyanis a ház lelke, hiszen itt készülnek az ínycsiklandó finomságok, a családi ebédek és vacsorák, az ünnepi fogások. Ahogy régen a búbos kemence, úgy a modern korban a konyha és az étkező az, ahol összegyűlnek a családtagok. Természetesen egy vendégség esetén is észrevehető, hogy idővel itt telepednek le az emberek. Hogy miért? Mert a konyhának különleges hangulata van, jelképezi az ételt, a szeretetet, amivel a finom falatokat készítjük, az otthon melegét, szóval a meghittséget és a boldogságot.

Ahány konyha, annyi forma

Függően attól, hogy milyen a lakás alaprajza és elrendezése, a konyhabútor lehet egy- vagy kétsoros, L, U és G alakú is. Sokan az L alakú konyhát tartják a legjobbnak, hiszen tágas és könnyedén ki lehet egészíteni egy konyhaszigettel, sőt, akár étkezőasztallal is, ráadásul minden kézközelben van. Persze csak akkor, ha átgondoltan és rendszerezve kerülnek benne elrendezésre a szükséges berendezések, gépek és tárolóhelyek.

Milyen esetben ideális választás az L alakú konyhabútor?

Legfőképp akkor praktikus ötlet az L alak alkalmazása, ha minimum 180×240 cm beépíthető területtel rendelkezünk és a konyhát a sarokba helyezzük. Ilyenkor érdemes ezt a helyiséget összenyitni a nappalival, ez az úgynevezett amerikai konyhás megoldás. Ebben az esetben a már említett konyhasziget vagy az étkező rész lehet az a bizonyos elem, ami elválasztja egymástól a helyiségen belül a kétféle funkciót.

Az L alakú konyha előnyei

Az egyik legnagyobb előnye az ilyen formának, hogy igen nagy munkafelület alakítható ki a konyhabútor segítségével. Ezen a módon különválaszthatóak az élelmiszerek tárolásának, előkészítésének, az ételek elkészítésének és tálalásának fázisai. Ez pedig nagyban megkönnyíti a munkát. Érdemes figyelni arra, hogy az egyes munkazónák között ne legyen túl nagy a távolság, mivel akkor csak plusz kilométereket talpalunk a konyhán belül. Ez pedig rontja a hatékonyságot és meglehetősen időrabló, egyben fárasztó dolog is.

Az L alakú konyhabútor abban is ideális, hogy kihúzható fiókok a bútorzat aljában is elrejthetőek. Ráadásul nem okoznak közlekedési gondot, mint például egy U vagy G alakú konyha esetében, ahol akadályt képezhetnek. Ezen kívül, ez a konyhaforma akár kerekesszékkel is könnyen bejárható.

Konyhabútor ötletek, az L alakú konyhabútor maximális kihasználásáért

Ha a konyha kellőképpen nagy és a konyhabútor mérete is ennek megfelelő, annyi tároló helyet kaphatunk, amelyekkel kiválthatóak a felső, lebegő konyhabútor elemei. Ilyenkor az étkészletet tarthatjuk egy megerősített fiókban, amibe térelválasztókat helyezünk el, hogy a különböző típusú tányérok ne mozdulhassanak el. Az alsó sarokelemekbe érdemes kihúzható tárolókat elhelyezni, így könnyebben hozzá lehet férni az ott tartott dolgokhoz. A konyhabútor alsó részében olyan fiókok alakíthatóak ki, amelyekben a tepsik és sütőformák elférnek.

További konyhabútor ötletek, a plusz tárolási lehetőségekért és munkafelületért

A konyhasziget telepítésével még inkább kibővíthető a munkaterület. Akár egy könnyű reggeli vagy egy svédasztalos vacsora is szervírozható rajta, főleg akkor, ha néhány magas bárszéket is elhelyezünk körülötte. Egy ilyen kis sziget lehet akár asztalszerű is, de praktikusabb, ha sok tárolót rejt magában, hiszen a konyhai kisgépeknek és ritkán használt edényeknek nem kell szem előtt lenniük állandóan. Ha mindent el tudunk pakolni, a konyhánk mindig rendezett és tiszta lesz. Ez pedig egy amerikai konyhás nappali esetében az egész lakás és a család hangulatára kihat.

Érdemes a munkapultot márványból, gránitból vagy kvarcból kiválasztani, mivel ezek az anyagok könnyen tisztíthatóak, bár a gránit kissé kényes. A kő munkalapon ráadásul akár tésztát is gyúrhatunk, mivel elég hűvös és nem olyan a textúrája, mint a fának nem ragad rá semmi. Ez pedig a higiénia szempontjából igen fontos. Egy ilyen konyhában az L alakú konyhabútor ideális éke lesz a helyiségnek.