Egészségvédő megoldás a dolgozószobában, nem csak tervezőmérnököknek

Egészségvédő megoldás a dolgozószobában, nem csak tervezőmérnököknek

A hatékony munkavégzéshez állítható magasságú íróasztal szükséges, ami ergonomikus környezetet biztosít számunkra, ezáltal kiszolgálja az egyéni igényeinket is. Ráadásul ez manapság már nem csupán az irodák fontos darabja, hanem az otthonoké is, hiszen egyre többen rendeznek be dolgozószobát vagy csak egy sarkot a házukban, lakásukban.

Az ókorban először táblákon írtak az írnokok, majd elkezdtek használni olyan kis íróasztalkákat, amelyeken a papiruszok mellett, az íróeszközöket is tartották. Ezeknek lapja gyakran döntött volt, hogy így könnyebb legyen a munkájuk, hiszen akkoriban nem kényelmes székeken ültek, hanem gyakran a földön térdepeltek. Ha a padlóra tették volna az írásra használt anyagokat, egész nap görnyedniük kellett volna ez pedig tönkretette volna az írásképüket. Ennek szépsége akkoriban különösen fontos volt, hiszen uralkodók és nemesek üzentek így egymásnak, valamint tartották nyilván a vagyonukat. E fontos feladathoz megfelelő bútorra volt szükség, így alakultak ki a ma ismert íróasztalok.

Egy jó állítható magasságú íróasztal nélkülözhetetlen

Az íróasztal nem egy átlagos bútordarab, hiszen nem csak írunk rajta. Az emberek többsége a tanuláshoz, illetve a munkához szükséges anyagokat és irodaszereket a fiókjaiban vagy az ahhoz illő tárolóban tartja. Manapság pedig, a pandémia miatt tért hódító home office miatt, egy jól kiválasztott íróasztal a komplett irodát helyettesítheti. Annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat mögötte, nagyon fontos, hogy megfelelő magasságú legyen.

Az állítható magasságú íróasztal örök baráttá válhat

Ugyan tény, hogy az irodai székek magassága többnyire állítható, mégis sok múlik az asztal mobilitásán is, hiszen vannak, akik nem ilyen ülőalkalmatosságot használnak munka közben. Gyermekek esetében pedig az állítható magasságú íróasztal azt is biztosítja, hogy hosszú éveken át használható legyen a bútordarab, hiszen így jó ideig együtt nő a lurkóval. Másfajta asztal kell a kisiskolásoknak és tiniknek.

Speciális igények esetén is jó szolgálatot tesz egy állítható magasságú íróasztal

Az sem ritka, ha maga az asztallap pozíciója változtatható, mint a tervezőmérnököké, hiszen sok feladatot egy ilyen típuson könnyebb megoldani. A dönthető lapon például egyszerűbb rajzolni, de a tankönyveket bújni sem olyan fárasztó, mint az asztal fölé görnyedve olvasni. Olyan íróasztalokat is találunk a piacon, amelyeknél a magasság és az asztallap dőlésszöge egyaránt állítható. Ezzel a módszerrel mindenki megtalálja, amit keres.

Az emberek többsége az asztalhoz veszi a széket, de érdemes megfordítani a folyamatot, hiszen a székben ülve töltjük a munkanapunk jelentős részét. Amennyiben megtaláltuk az igazit, amit valóban kényelmesnek találunk, kezdődhet az íróasztal felkutatása! Érdemes előzetesen összeírni, hogy milyen elvárásaink vannak ezen bútordarabbal kapcsolatban, így nem vesztegetjük majd az időnket olyan darabok megtekintésével, amelyek nem felelnek meg a leírtaknak. Például, ha a szék fix, akkor fontos, hogy állítható magasságú íróasztal mellett voksoljunk, amit hozzá tudunk méretezni a későbbiekben. Ugyanis, ha túl magasan kell egész nap tartanunk a kezeinket, az váll- és hátfájdalmat okozhat.

Egy régies bútordarab újragondolva: az álló íróasztal

Anno, a századfordulón, sok polgári lakásban kiemelt helyet kapott az írószekreter, ami tulajdonképpen egy olyan íróasztal volt, amit szekrénynek álcáztak és tele volt rejtekhellyel. Az íróasztal lapja kihajtható volt. Akkoriban a magánházakban és sok irodában is gyakran az álló változatot használták, vagyis kinyitás után, előtte állva írtak rajta. Az elmúlt évtizedekben az irodai munkát vizsgáló szakemberek rájöttek, hogy ez nem is volt akkora butaság! Az ülőmunka ugyanis köztudottan tönkreteszi a testet, megterheli a csípőt, a derekat és a gerincet, hatására eltunyulnak az izmok és a keringés is lelassul. Viszont, ha állva dolgozunk, az izomzatunknak dolgoznia kell, ezáltal egészségesebbek maradunk. Ráadásul az álló íróasztal kisebb helyet foglal és nincs útban a szék sem.