Meghálálják a gondoskodást a tömörfa konyhai munkalapok

Meghálálják a gondoskodást a tömörfa konyhai munkalapok

Egy konyha legfontosabb elemei a konyhai munkalapok. Hiszen ezek felületén zajlik az ételek előkészítése, elkészítése és a tálalás előtti mozzanatok elvégzése is. Néhány falat vagy egy frissítő reggeli kávé is elfogyasztható a konyhai munkalapokon, ha stílusosan megtoldjuk egy bárszékkel. Hogyan válasszuk ki a tökéletes konyhai munkalapok egyikét, hogyan tisztítsuk, valamint tartsuk karban őket profi módon? Az alábbi cikkben ennek jártunk utána!

Konyhai munkalapok típusai

Konyhai munkalapok számos típusban elérhetőek a piacon. A legkülönbözőbb anyagokból készülhet a pult: igen elterjedtek a tömörfa vagy márvány munkalapok, de léteznek üveg-, kvarc-, terméskő- és laminált lapokból álló konyhapultok is. Ezek árát a minőségtől a vastagságon át a felhasznált anyagokig rengeteg tényező befolyásolja. Általánosságban azonban elmondható, hogy mindegyik típus ellenálló a különféle hatásokkal (karc, égés, ütés) szemben, időtálló, jól variálható és jól tisztítható is egyben.

Ezért népszerű a fa munkalap

Kétségtelen, hogy a legtermészetesebb hatást és a legkellemesebb atmoszférát a konyhai munkalapok fa változata nyújtja a konyhában. Egy fa munkalap jól bírja a strapát, hosszú időn, akár egy életen át jó szolgálatot tesz rendszeres használat mellett is. Igényeinkhez és ízlésünkhöz igazítva számos fajta közül választhatunk: az üzletek kínálatában megtalálható az egyedülálló bambusz- vagy a klasszikus bükk-, tölgy, dió-, éger-, cseresznye és nyárfa is számos más fajta mellett. Minden egyes konyhapult egyedi és megismételhetetlen, ugyanis az erezet és a mintázat hosszú évek alakulásának eredménye. Így tulajdonképpen minden konyhában egy-egy sajátos alkotás foglal helyet. Az idők folyamán a tömörfa munkalap színe változhat, sötétebb vagy világosabb lehet. A választott típustól függően egy tömörfa konyhai munkalappal mediterrán, trópusi, provance-i, klasszikus vagy modern stílust is teremthetünk a konyhában.

A tömörfa munkalap megfelelő tisztítása, ápolása és karbantartása

Hogy a konyhai munkalapok tömörfa változata hosszú életű és kifogástalan megjelenésű legyen, fontos, hogy megfelelő eszközökkel és módszerekkel kezeljük őket. Lássuk, hogyan! Már az első használat előtt érdemes jó minőségű olajjal lekenni a konyhapultot. Tisztítást követően szivaccsal, ecsettel vagy hengerrel vigyünk fel egy réteg olajat a munkalap felületére, 20-30 perc elteltével pedig töröljük le a felesleget egy száraz pamutronggyal. Ezt a műveletet ismételjük meg még egy körben. Köszönhetően annak, hogy a fa rostjai átitatódnak az olajjal, a nedvesség és a szennyeződések a fa felületén maradnak, nem hatolnak a mélyére. Az olajozásra évente 3-4 alkalommal érdemes sort keríteni lehetőleg az általunk választott munkalap gyártója által ajánlott természetes eredetű olajjal.

Tisztítás során ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb víz felhasználásával, száraz vagy enyhén nedves pamutronggyal, természetes tisztítószerekkel takarítsuk a pultot. A nagy mennyiségű víz, az éles konyhai eszközök és a vegyszerek károsíthatják a fa anyagát. Ha nagyon biztosra akarunk menni, a takarítás során alkalmazzunk olajjal dúsított konyhapult tisztításra ajánlott szereket. A tömör fából készült konyhai munkalapok nagy előnye, hogy könnyedén javíthatóak és frissen tarthatóak. A rendszeres használatból adódóan egy idő után elkerülhetetlen, hogy a pult megsérüljön, bemélyedések, karcolások jelenjenek meg rajta. Ezek eltüntetésére első körben használjunk durva csiszolóvásznat vagy csiszológépet, majd finomabb vászonnal csiszoljuk simára a felületet. Miután végeztük, tisztítsuk le a pultot és végezzük el a már jól ismert olajozást. Ilyen egyszerűen javíthatóak a tömörfa konyhai munkalapok.

A megfelelő gondoskodást a konyhapultunk meghálálja, esztétikus megjelenésével szinte mindig úgy fest majd, mintha teljesen új lenne. Összegezve elmondhatjuk, hogy a fa munkalapok egyszerűen és gyorsan javíthatóak, laikusok is bátran belevághatnak a feladatba. A rendszeresen, megfelelő eszközökkel végzett tisztítással és ápolással pedig hosszú időn át használhatjuk és lelhetjük örömünket imádott konyhai munkalapunkban.