Kerti gyerekjátékok esetén különösen figyeljünk a biztonságra!

Kerti gyerekjátékok esetén különösen figyeljünk a biztonságra!

Ha szeretnénk a kertet igazán gyerekbaráttá varázsolni, gondoskodnunk kell a kerti gyerekjátékok beszerzéséről. A gyerekparadicsom kivitelezése örömteli feladat, a kerti gyerekjátékok közül való választás során azonban fokozottan törekednünk kell a biztonságra. Az alábbiakban megnézzük, melyek a legnépszerűbb kerti gyerekjátékok és mire kell figyelnünk az egyes típusok vásárlása során.

Ami egy kertből sem hiányozhat: a gyerek csúszda

Gyerek csúszda különállóan és egy játszótér részeként is megrendelhető, fémből, fából és műanyagból is készülhet. Előbbi kettő nagyobb teherbírású és tartósabb is, így hosszabb időn keresztül használható. A kerti gyerekjátékok kiválasztása során a gyerek csúszda méretét igyekezzünk a gyerekek korához és súlyához igazítani. A 2-3 év körüli gyermekek számára a kisebb, 120-130 cm-es, míg az idősebbeknek a 2-3 m hosszúságú csúszdák megfelelőek. Ami a legfontosabb, hogy a gyerek csúszdát mindig stabil, sík alapra állítsuk, így az esetleges balesetek elkerülhetőek.

Kerti hinta kicsiknek és nagyoknak

Hintázni mindenki szeret, még a felnőttek is. Szerencsére a piacon számos típusú kerti hinta elérhető, az egy- és kétszemélyesektől kezdve a baba-, horgolt-, csepp- és fészekhintákon át a klasszikus falapos gyerek hintákig és a kedvelt hintaágyakig szinte minden. A gyerek csúszdához hasonlóan a kerti hintát is a gyerekek korának és súlyának megfelelően kell kiválasztani a kerti gyerekjátékok közül. Amennyiben többfunkciós, jól kihasználható hintát szeretnénk, válasszunk fészekhintát vagy klasszikus hintát, hiszen ezek szinte minden életkorban jó szolgálatot tehetnek.

Ami biztonsági szempontból lényeges a kerti hinták szempontjából, az bizony a rögzítés. Nem mindegy ugyanis, hogy fa- vagy fémrúdra, esetleg egy élő fa ágára vagy külön hintaállványra szereljük-e fel őket. Rúdra nyakas karabinerrel oldható meg a legbiztonságosabban a hinta felakasztása, faágra való felszereléshez pedig használjunk hinta hevedert, szükség esetén karabinerrel kiegészítve. Mivel a játék használat közben folyamatos mozgásban van, nem érdemes házi megoldásokkal próbálkozni. Hiba lenne a rögzítőeszközök árán spórolni, törekedjünk inkább a bombabiztos megoldásokra. Ha még veszélytelenebbé szeretnénk varázsolni a terepet, a kerti gyerekjátékok alá érdemes biztonsági ütéscsillapítóval ellátott gumiburkolatot helyezni.

Felfújható gyerekmedence a vizes élményekért

A nyár nem telhet el medencézés nélkül, miért ne szereznénk be hát sajátot. Egy felfújható gyerekmedence a kerti játékok alapvető darabja a forróságban. Léteznek klasszikus kör vagy szögletes alakú felfújható- vagy merevfalas medencék, a legkisebbek számára pedig a kicsi, napfénytetős pancsolókat is megtalálhatjuk. Ha azonban páratlanul vidám perceket szeretnénk szerezni a gyerekeknek, vegyünk csúszdával, vízi játékokkal, zuhannyal ellátott felfújható gyerekmedencét. Egy ilyen típussal az aquapark tulajdonképpen a kertünkbe költözik. A medencék esetén biztonsági szempontból a megfelelő alátétről kell gondoskodnunk, nehogy megsérüljön a medence alja. Erre a legmegfelelőbbek a medencék alá való fóliák és szőnyegek. Szülőként fontos, hogy soha ne hagyjuk magukra a gyerekeket a medencében, hiszen rövid idő alatt is megtörténhet a baj.

Fa homokozó tetővel a napsugarak ellen

A homokozás nemcsak mókás elfoglaltság, de a finommotorika, a szem-kéz koordináció és a kreativitás fejlesztése szempontjából rendkívül hasznos is. Nyáron azonban a káros UV sugárzás miatt óvni kell a gyerekeket a napsütéstől. Jól jön ilyenkor egy fa homokozó tetővel ellátva. Nemcsak a napsugarak, de a háziállatok ellen is védenünk kell a kerti gyerekjátékok ezen típusát, hiszen például a macska ürüléke látásromlással fenyegető toxoplazma fertőzést terjeszthet. Válasszunk ezért lezárható vagy letakarható változatot. A fa homokozó használata többnyire veszélytelen, ha betartjuk a fentiekben ismertetett szempontokat.

Néhány feltétel megteremtésével biztonságos, otthoni játszóteret hozhatunk létre a kertben a gyerekek legnagyobb örömére. Egy olyan helyet, ahol nemcsak jól érzik magukat, de tanulhatnak, fejlődhetnek is – mindezt veszélytelenül.