A dohányzóasztalok szerepe a nappaliban

A dohányzóasztalok szerepe a nappaliban

A kerek dohányzóasztal számos otthon elmaradhatatlan eleme. Funkcionális és esztétikai célokat egyaránt szolgál. A minden korábbinál szélesebb kínálatban mindenki rábukkanhat arra a stílusú darabra, amelyik leginkább megfelel az ízlésének. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a dohányzóasztalok nem mindig képezték a lakótér szerves részét.

A dohányzóasztalok története

A kerek dohányzóasztal története az 1750-es évek Angliájára vezethető vissza, amikor ugyanis szükség volt egy olyan alkalmatosságra, ahová a teáscsészéket le lehetett tenni. Ez általában egy hosszú lábakon álló, kerek felülettel rendelkező asztalka volt. Az első fa dohányzóasztal típusok, amelyek már alacsonyabb kivitelben készültek, 1868 környékén láttak napvilágot. A trendek egy idő után átvették a távol-keleti területeken használatos alacsony asztalkák irányvonalát, így lassan eljutottunk a napjainkban használatos dohányzóasztal típusokhoz. Manapság a nem túl magas, ám viszonylag nagy asztalfelülettel rendelkező bútorok a népszerűek. Ez természetesen attól is függ, mekkora hely áll rendelkezésünkre az elhelyezéséhez.

Kerek dohányzóasztal: fókuszban az esztétikum

A dohányzóasztal a mai kor ingatlanjaiban elsősorban a nappaliban kap helyet. Bár kényelmes lehetőséget kínál a távirányítók elhelyezésére, de legtöbben mégis az esztétikumot állítják fókuszba. A stílusos kerek dohányzóasztal mellett, az ovális változat is nagy népszerűségnek örvend. A letisztult megoldásokat kedvelők körében az üvegfelülettel készült darabok a keresettek, de az ovális forma is széles választékban elérhető. Mi alapján érdemes választani ezek közül? Melyek azok a szempontok, amelyekre célszerű figyelmet fordítani a vásárlás során? A forma és a minőség elsődleges! Bútort nem minden évben vásárol az ember, éppen ezért fontos, hogy az időtálló minőségre helyezzük a hangsúlyt a kiszemelt darab beszerzésekor.

A fa örök kedvencnek számít és soha nem megy ki a divatból. Sokféle alapanyag és szín elérhető napjaink kínálatában, így abban mindenki megtalálhatja azt, amelyik a lakberendezési stílusához a leginkább passzol. Itt érkeztünk el ahhoz a szemponthoz, amire mindenképp érdemes odafigyelni. A kerek dohányzóasztal nem passzol minden bútorhoz, mint ahogyan az üveg dohányzóasztal is inkább a modern lakberendezési irányzat mellett mutat jól, mint a klasszikus enteriőrben. Alapvetően elmondható, hogy a fa tuti befutónak számít, ha pedig az időtálló minőség mellett tenné le a voksot, akkor a fa dohányzóasztal biztosan jó döntésnek számít.

Ugyanakkor arra is megéri hangsúlyt helyezni, hogy milyen formájú bútor passzolna a térbe és például az ülőgarnitúra mellé. Ha alapvetően a lágy vonalaké a főszerep vagy egyszerűen egy ovális dohányzóasztal fér el a térben, akkor ilyen mellett is dönthetünk. A lényeg az, hogy minden esetben figyeljünk arra, milyen környezetben szeretnénk majd elhelyezni a bútordarabot és annak megjelenése, anyaga, stílusa passzol-e oda.

Kerek dohányzóasztal a nappaliban

A dohányzóasztalok korántsem étkezésre szolgálnak, arra ott vannak a jól bevált étkezőasztalok. A sokszor alacsony dohányzóasztal inkább tölt be egyfajta tárolási szerepet, ám korántsem a maga negatív értelmében. A zsúfoltság mindenképpen kerülendő, hiszen a rendezetlenség látszatát kelti. Egy-két távirányító bőven elfér az asztalon, de mellette a legtöbben a szobanövényeket és a különféle dekorációs elemeket részesítik előnyben.

A szezonális lakásdekorok közül az adventi koszorú vagy a húsvéti díszek kaphatnak itt helyet, de az illatos gyertyák is nagy népszerűségnek örvendenek. A kerek dohányzóasztal fa- és üvegelemekkel egyaránt szerepet kaphat a nappaliban, a lényeg az, hogy egyfajta egységes összkép szülessen, ami stílusában is azonos. A minőségi megoldásnak köszönhetően, a családtagok által gyakran használt nappali megjelenésében is az elképzeléseknek megfelelően alakul majd. A fa természetessége szinte bárki ízléséhez közel áll, így a fa dohányzóasztal a megfelelő méretben és színben nem véletlen örvend nagy népszerűségnek.