Mire figyeljünk a kerti függőfotel vagy függőágy elhelyezésekor?

Mire figyeljünk a kerti függőfotel vagy függőágy elhelyezésekor?

A szabadban ejtőzni, mikor kellemes az idő, a lehető legjobb választás, főleg akkor, ha van egy kényelmes kerti függőfotel is a kertben. Van azonban néhány alapszabály, amit ajánlott követni, hogy tényleg a lazításról szóljon a pihenés.

A kerti függőfotel maga a kikapcsolódás esszenciája. Benne ülve lehet olvasni, szundikálni, kuckózni, pihenni. A kerti függőfotel elhelyezésének azonban az egyik legfontosabb része a biztonság. Ha a fák nem elég erősek a kertben – vagy a fedett terasz gerendája nem elég masszív, hogy felcsavarozzuk rá – inkább ne erősítsük rá az ülőalkalmatosságot.

A függőfotelek lehetnek egy- vagy kétszemélyesek, fix formájúak vagy függőágyhoz hasonló kialakításúak. Az első változatot egy ponton kell felerősíteni a terasz gerendázatába vagy a függőfotel állványra, míg a másodikat két ponton kell felakasztani a használathoz. Ezek az ülőalkalmatosságok gyakran természetes anyagokból készülnek, bambuszból, rattanból, vagy gyapjú és polisztirol keverékéből, de egyes modelleket acélból vagy műrattanból alakítanak ki.

Figyeljünk a megfelelő tájolásra, ha kerti függőfotel elhelyezésén gondolkodunk!

Ha a teraszon helyezzük el kerti függőfotelünket, fontos, hogy körülbelül 1,5-2 méternyi szabad tér legyen körülötte, hiszen lehetőség szerint hintázni is szeretnénk benne. Ha a kerti bútor vagy asztal útban van, épp a legfontosabb funkcióját veszíti el a kipárnázott ülőhely. Érdemes arra is figyelni, hogy a kertben – lehetőség szerint – árnyékos, félárnyékos helyen helyezzük el a függőfotelt, mivel a tűző napon kellemetlen hosszabban időzni.

Hogyan erősíthető fel a kerti függőfotel?

Alapvetően egy hatalmas csavarral kell a fedett vagy lefedhető teraszon átívelő gerendába rögzíteni a függőfotel rögzítését, vagy egy nagyon erős faágra felakasztani a lengő bútort. Ha azonban nincs ilyen lehetőségünk a felfüggesztésre, akkor sem kell lemondanunk a kerti függőfotelben való pihenés élményéről. Többféle függőfotel állványt lehet kapni kereskedelmi forgalomban, különböző méretekben, hiszen az ülőalkalmatosságok sem egyformák. Ezek az állványok lehetnek kalitka alakúak, de ívelt, stabil kitámasztással rendelkezők is, de minden esetben mobilizálhatók. Egyes modellek fémből készülnek, míg többet fából alakítottak ki a gyártók. Érdemes úgy kiválasztani az állványt, hogy nagyobb legyen a terhelhetősége, mint amennyit a használója nyom.

Mi a különbség a kerti függőágy és a fekvő hintaágy között?

A kerti függőágyak hasonlóan mobilizálható állványra erősíthetőek fel, mint a kerti függőfotel, de rendes fekvőfelülettel és kisebb napellenzővel felszerelve. A fekvő hintaágyak ezzel szemben a régi fajta kerti hintaágyak vonalát követik, modernebb köntösben, de szinte ugyanolyan külsővel. Ezek a pihenőbútorok is mobilizálhatóak, de kissé nehézkesebben, mint a kerti függőfotel vagy a kerti függőágy, mivel állványuknak más a felépítése. Kialakítása miatt legalább két-három ember szükséges ahhoz, hogy a kert egyik részéről a másikba vigyék.

Hol lehet beszerezni a kerti függőfotelt, függőágyat vagy fekvő hintaágyat?

Manapság már a klasszikus bútorboltokon kívül, minden nagyobb barkácsáruház és több hipermarket kínálatában is meg lehet találni ezeket a kerti pihenőbútorokat. Az interneten is rengeteg változatot kínálnak az erre szakosodott online áruházak. Ha valakiben van némi érzék az asztalosmunkához, akár maga is elkészítheti a kerti függőágyat fából, kötél felfüggesztéssel. Ez ugyan nem annyira ultramodern megoldás, de mindenképpen nagyon hangulatos, a tengerparti pihenőhelyek bohókás, természethez közeli világát idézi.

A luxus pihenés titka a textíliákban rejlik!

Az, hogy mennyibe kerül a kerti függőfotel, kerti függőágy vagy fekvő hintaágy teljesen lényegtelen, ha nem gondoskodunk arról, hogy igazi kényelem vegye körbe a pihenésre vágyót. Ehhez a szabadtéren használható huzattal rendelkező, nagy és puha párnákra, esetenként könnyű anyagból készült, meleg takarókra van szükség. Hiszen a nyári esték és éjszakák hűvösek is lehetnek! Bár ezek apróságoknak tűnnek, de ezekre odafigyelve, igazi luxus élményben lehet része mindenkinek.