Mikor jogos az előzetes letartóztatás?

Mikor jogos az előzetes letartóztatás?
Előzetesbe került?

Ha bűncselekmény elkövetésével vádolják meg Önt vagy egy hozzátartozóját, az egy óriási megrázkódtatás. Mikor következhet be az előzetes letartóztatás? Egy büntetőeljárás megindításának az előfeltétele a bűncselekmény elkövetésének a gyanúja.

A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésnek alapvető feltétele, hogy annak az alkalmazásához az egyszerű gyanú már nem elégséges. A gyanúnak megalapozottnak kell lennie. Jó tudni, hogy az előzetes letartóztatás nem következik be azonnal, megelőzi az őrizetbe vétel. Erre az eljárásra 72 órája van a hatóságoknak.

Ezért is fontos, hogy amikor valakit bűncselekmény elkövetésével vádolnak meg, akkor vegye fel a kapcsolatot egy védőügyvéddel, aki szakszerűen védekezik az egész eljárás során, és aki felügyel arra, hogy a vádlott jogai ne sérülhessenek meg. A Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalán jogi sallangoktól mentesen olvashat a bűncselekmények jogi megítéléséről, az előzetes letartóztatás fogalmáról, menetéről, és a gyanúsítottak jogairól is. Miért fontos ez? Mert olyan hibákat követhet el az eljárás elején, amiket utólag nehéz, vagy lehetetlen korrigálni. Mindenkinek a joga és a saját érdeke, hogy megfelelő jogi védelmet kapjon akkor is ha ártatlannak érzi magát, akkor is ha bűnös.