A mandula termesztése Magyarország területén

A mandula termesztése Magyarország területén
Mandula termesztése

Mindennek megvan az ideje, egy kertész számára nagyon fontos, hogy betartsa, mit, mikor és hogyan kell elültetni, nevelni.

A mandula termesztése Magyarországon a 19. század végén kezdődött el. A szőlősgazdák a filoxéria miatt kipusztult szőlők helyébe barackfát és mandulát ültettek. Ma már, persze, akárki ültethet mandulafát, és szerencsére, elég szép számban vannak, akik a csonthéjas gyümölcs termesztésébe kezdenek. A megyeriszabolcskerteszete.hu webáruházból rendelhető szabadgyökerű és konténeres kiszerelésű mandulafa, ezek közül a szabadgyökerűeket csak október 20. és március 20. között szállítják ki, és ekkor fagymentes időben lehetséges ültetni is.

A konténeres kiszerelésűek az év bármely napján ültethetőek. A mandula termesztése leginkább az emelkedettebb, védett, déli domboldalakon lehetséges, itt a termés jóval gazdagabb, mint a sík területeken. A mandula mind külsőleg, mind belsőleg hasznos, kiváló a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint pompás bőrápoló szer is készülhet belőle.