Fontos a gitár pengetési módok elsajátítása

Fontos a gitár pengetési módok elsajátítása
Gitároktatás

Az, hogy egy diák mennyire gyorsan tanul meg gitározni, igen sok mindentől függ. A gitároktatás sikerének befolyásoló tényezői a tanulni vágyó személy koncentrációs képessége, motiváltsága és akarata. Azonban sohasem szabad elfelejteni az oktató szerepét, hozzáállását sem.

Ebben is remekel Rák Béla, aki számos sikert könyvelhet el ezen a területen. A mester mindig is fontosnak tartotta az emberségességet. Az oktató sokszor hangoztatja, hogy szereti a diákjait és támogatja őket, ahogyan csak tudja, és itt nemcsak a gitároktatás a lényeg.

Ha valaki éppen zenekart keres, akkor Rák Béla abban is segíthet. Ha személyes problémákkal küzd valaki, akkor is ott van a tanár, ha nem másként, mint az a személyként, aki meghallgatja az embert. Világos hát, hogy a tanár igyekszik egy jó, mély kapcsolatot kialakítani a diákokkal.

Saját tapasztalatból is mondhatja a szakértő, hogy a gitároktatás ezen része sokszor többet számít, mint a gyakorlással eltöltött órák. A gitároktatás tekintetében a szakember igyekszik nem beragadni egy irányba, hanem szeretné a zene minél több területét megismertetni a tanítványokkal és azoknak a látókörét kiszélesíteni.

A tanulási procedúra szerves részét képezik a gitár pengetési módok. Ezt mindig komolyan kell venni, hiszen ennek a tökéletesítése tesz valakit igazán jóvá. Emellett a zeneelméletet és összhangzattan is főszerephez jut, de csak annyira, amennyire az támogatni tudja a tanulási folyamatot.

A tanár sokszor elmondja, hogy a fő cél nem az elméleti tudás megszerzése, hanem maga a zenélés, a zene átélése és annak mély megismerése. Rák Béla ezért is fókuszál annyira a gitárosok kreatív oldalának a fejlesztésére. Itt nem maradhat ki az improvizáció sem. Ehhez a gitár pengetési módok is hozzátartoznak.

Nem kell azt hinni, hogy csak gyermekek fordulnak a gitármesterhez. A profinak egyre több felnőtt tanítványa is van, akik meghatározott elképzeléssel iratkoznak fel az órára. Sokan bluest szeretnének játszani, másik pedig az elektromos gitár igazi mesterévé óhajtanak válni. Sőt, olyanok is akadnak, akik templomi zenekarban akarnak zenélni.