A védelem a fő szerepe a munkaruházatnak

A védelem a fő szerepe a munkaruházatnak
Munkaruházat
Munkaruházat

Számos olyan munkahely létezik, ahol nincs semmilyen előírás azzal szemben, hogy mit viselhetnek és mit nem az alkalmazottak. A legtöbb helyen azonban kötelező valamilyen munkaruházat viselése. Ennek több szerepe is lehet.

Sok gyárban céges logóval ellátott felsők hordását követelik meg a munkásoktól. Ennek sokszor nincs is különösebb gyakorlati jelentősége, csak az összetartozás hangsúlyozása a cél az egyenruhával. Máskor azonban a munkaruházat fontos feladatokat lát el.

A leggyakoribb eset talán a munkások megóvása. Számtalan olyan munkaruházat és egyéb kiegészítő létezik, ami csökkenti a munkahelyi balesetek veszélyét, illetve mérsékli a komoly sérülés esélyét, ha mégis bekövetkezne. Ilyen kiegészítők lehetnek az építkezésen a sisakok, kesztyűk és acélbetétes bakancsok.

Máskor a munkaruházat a terméket védi a szennyeződéstől, mint például az élelmiszeriparban dolgozók által használt eldobható gumikesztyű. Gyakran azonban más funkciói is lehetnek az ilyen viseleteknek, amelyek területenként eltérőek.