A gyermeknevelés rengeteg pénzbe kerül. Kiszámolta már?

A gyermeknevelés rengeteg pénzbe kerül. Kiszámolta már?
Gyermek megtakarítás
Gyermek megtakarítás

Gyermekvállaláson gondolkodik, és szeretne előre tervezni az anyagiakat illetően is? A szülővé válás minden örömteli pillanata mellett arra is gondolnunk kell, hogy miből, milyen színvonalon leszünk képesek biztosítani számára a megélhetést. Nem csak a hétköznapi dolgokra kell gondolnunk, hanem azokra a plusz kiadásokra is, amelyek maguktól értetődően együtt járnak az oktatással, valamint a későbbi szakmatanulással. Nézzük, mennyibe kerül a gyermeknevelés a kezdetektől az egyetemi évekig! Az összes könnyen kiszámolható ezzel a kalkulátorral.

Arra már az első évek során rájöhetünk, hogy bizony igencsak magasak az árak a gyermekholmikat árusító üzletekben, de ekkor még viszonylag olcsón megoldhatjuk a dolgokat, ha a családban, ismerősök között is van gyerkőc, és kisegítenek ezzel-azzal. A gondok az általános iskola indulásával kezdődnek, ahol étkezésre, tanszerekre, könyvekre bizony jócskán kell majd költeni. Az iskolakezdés a középfokú oktatási intézményekben sem olcsóbb, és egy évkezdés mindennel együtt akár a 100 ezer forintot is elérheti. Ehhez jönnek még hozzá a havi kiadások, a több ezer forintos magánórák, a gyakran szükségessé váló korrepetálás, a nyelvvizsgák díjai, és a szakmai kirándulások.

A főiskolai, egyetemi oktatás terén pedig már éves szinten is milliókról kell beszélnünk, ugyanis a tandíj, az albérlet, a jegyzetek és könyvek ára mind-mind komoly tízezrekre rúg. A diákhitel kínálta lehetőségeket sem biztos, hogy érdemes kihasználni, hiszen több évtizeden keresztüli törlesztési kötelezettséget is vehet a fiatal nyakába ezzel. Fontos, hogy szülőként már a kezdetekkor gondoljunk arra, miként tud boldogulni gyermekünk a későbbiekben. Ilyen célra a gyermek megtakarítási formák remek választásnak bizonyulnak.