A fűszerek története: a kezdetek

A fűszerek története: a kezdetek
Fűszerek választéka

Az ételek fűszerezése egész az ókorig vezethető vissza. Már az akkori ember is rájött, hogy jobb íze van az ételnek, hogyha valamilyen növény felhasználásával ízesíti. Mint kiderült, ezek közül sok növényt nemcsak az íze miatt lehetett alkalmazni, hanem bizonyos esetekben gyógyhatással bírtak, ezért a gyógyászatban is sikerrel alkalmazta számos kultúra és ennek a hagyománya még manapság is létezik.

Bizonyára mindenki konyhájában megtalálható valamilyen fűszer. Sokan nem is gondolnák, hogy a mára már teljesen hétköznapinak számító fekete bors Indiából származik és volt idő, amikor Európában még nem is ismerték az emberek. Feljegyzések szerint, Indiában már időszámításunk előtt 2000-ben használták fűszerként, ám Európa területén csak az ókorban kezdett elterjedni és akkor is az arany árában mérték az értékét, éppen ezért csak az uralkodók élvezhették a fekete borssal fűszerezett ételeket. A fűszerek hatalmas jelentőséggel bírnak az emberiség történelmében, hiszen volt idő, amikor véres harcok dúltak egy-egy tengeri útvonal fennhatóságáért.

Kolumbusz Kristóf az Újvilágból számos új fűszerrel tért haza, bár nem Indiában ért partot, ahogy eredetileg tervezte. Az ő hajóorvosa volt az, aki elsőként hozta be Európába, többek között a chili paprikát. Manapság már nem okoz gondot a fűszerek beszerzése, azonban még mindig léteznek olyan egzotikus fajták, amikkel csak bizonyos helyeken lehet találkozni.

Minden népnek más az ízlése, ezért jelentősen eltérő az ételek fűszerezése. Mi, magyarok imádjuk a paprikás ételeket, míg Észak-Amerikában az édesebb íz-világot kedvelik. Ázsia már jól ismert a nekünk extrém ízeiről. Az édes-savanyú mártással készített ételek azonban mára már meghódították az egész világot. Indiából talán a currys csirke lehet ismerős többeknek, ami szintén egy onnan származó fűszernövénynek köszönheti a nevét. A fűszerek felhasználásával, keverésével újabb és újabb gasztronómiai élményekkel gazdagodhat mindenki, aki finom és különleges ételekre vágyik. A bollerbolt.hu egyik specialitásának számít a füstölt őrölt paprika.