A csendélet aktualitása

A csendélet aktualitása
A csendélet aktualitása
A csendélet aktualitása

Ki ne hallott volna már Michelangeloról vagy Caravaggioról? A nevükhöz kötődhet a legelső csendélet festése. Az embert körülvevő tárgyakat ábrázoló festmények, a művészek látásmódját, életszemléletét jelenítik meg.

A különböző csoportosítása a tárgyaknak, amelyek leggyakrabban virágok, gyümölcsök, használati eszközök, szintén megismerhető a festő lelki világa. Már a római művészetekben, a falfestményeken is gyakoriak voltam a növények, gyümölcsök ábrázolása.

A csendélet, a látványon kívül régen szimbolikus jelentéssel is rendelkezett, de a későbbiekben ez nem annyira volt szempont a festők számára. A virágábrázolás jellemzően a holland és flamand területeken hódított a 17. században.

A mai korban is, stílustól függetlenül, sok művész hódol a csendélet festésének. A legismertebb alkotások festői közé tartozik Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir vagy Eggers Cartsten. A csendélet sokféle ábrázolási technikával készülhet, ezért számos mű közül választhat az, aki szeretne otthonának falára egy ilyen művészi alkotást.