Kültéri bútorok ápolása – Tippek és tanácsok

Kültéri bútorok ápolása – Tippek és tanácsok

A kültéri bútorok nemcsak szépséget és funkcionalitást adnak a kertnek vagy terasznak, hanem egy pihentető helyet is biztosítanak a szabadban való kikapcsolódáshoz. Legyen szó stílusos kovácsoltvas, klasszikus fa vagy könnyű műanyag kerti bútorokról, a gondozásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú élettartamúak legyenek és szépek maradjanak az év minden szakában. Ebben a részletes blogbejegyzésben bemutatjuk, hogyan védhetjük és tartsuk karban a különböző anyagokból készült darabokat. Emellett hasznos tippeket is adunk a tisztításhoz, tároláshoz és az egyes típusok egész éves szabadtéri használatához.

A kültéri bútorok ápolása a bútort alkotó anyag alapján

Megfelelő gondozással a kerti bútorok sokáig megőrzik szépségüket és kényelmüket. A különböző anyagok azonban máshogy reagálnak a különböző időjárási körülményekre ezért az ápolásuk is elérő lehet. Az alábbiakban bemutatunk néhány általánosan elterjedt típust és azok jellemzőit.

Kovácsoltvas kerti bútorok:

A kovácsoltvas bútorokat a tartósságuk és időtlen eleganciájuk jellemzi. Azonban megfelelő gondozást igényelnek, hogy elkerüljük a rozsdásodást és megőrizzük fényüket. Íme néhány tipp a kovácsoltvas kerti bútorok ápolásához:
A szennyeződéseket távolítsuk el enyhe szappanos vízzel és puha kefével. Miután szárazra töröltük, vigyünk fel védőréteget viasszal vagy festékkel a rozsdásodás megelőzése érdekében. Lehetőség szerint tároljuk beltéren a téli hónapokban, vagy használjunk időjárásálló borítást.

Fém kerti bútorok:

A fém bútorok, például az alumínium vagy acél, könnyűek és ellenállnak a rozsdásodásnak. Tisztítsuk meg vízzel és enyhe mosószerrel, kerülve a maró hatású tisztítószereket. Vigyünk fel autóviaszt a fény megőrzése és az oxidáció elleni védelem érdekében. Tároljuk bútorvédő ponyva alatt vagy belső térben az extrém időjárási körülmények esetén.

Fa kerti bútorok:

A fa kerti bútorok természetes bájt és melegséget sugároznak. Azonban a fa hajlamos a nedvesség okozta károkra és az állati kártevők is gondot okozhatnak. Íme néhány tipp a fából készült kültéri bútorok ápolásához:
Rendszeres tisztításukat megoldhatjuk egy nedves ronggyal. A komolyabb szennyeződéseket enyhén szappanos vízzel távolítsuk el. A nedvesség okozta károk ellen úgy védhetjük meg, ha megfelelő fa lazúrt vagy lenolajat használunk. A lazúrfestékek esetében gondosan válasszuk ki a megfelelő színárnyalatot, de használhatunk színtelen típust is. Ez utóbbi megőrzi a fa eredeti természetes színét. A további védelem érdekében tároljuk beltéren a téli hónapokban, vagy használhatunk valamilyen készen kapható vízálló bútortakarót is.

Műanyag kerti bútorok:

A műanyag bútorok költségkímélőek és könnyen karbantarthatók. A műanyag kerti bútorok jó állapotban tartásához csak pár dologra kell odafigyelnünk. A tisztításhoz használjunk ecetes vagy enyhe mosószeres vizet. Kerüljük az erős vegyszereket, amelyek károsíthatják a műanyag felületet. Tároljuk fedett vagy árnyékos helyen a napfény okozta károk megelőzése érdekében.

Rattan kerti bútorok:

A rattan bútorok eleganciát és kényelmet sugároznak, de különleges ápolást igényelnek a penész és megereszkedés elkerülése érdekében. Íme néhány tipp a karbantartáshoz:
Rendszeresen tisztítsuk meg puha kefével vagy porszívóval, hogy eltávolítsuk a port és szennyeződéseket.
Töröljük át nedves ruhával és enyhe szappanos vízzel a mélyebb tisztításhoz.
Tároljuk beltéren az esős vagy téli időszakban.

Téli Tárolási Tippek

A kerti bútorok megfelelő tárolása a téli hónapokban alapvető fontosságú az élettartamuk meghosszabbítása érdekében. Íme néhány általános tipp a téli tároláshoz:

Alaposan tisztítsd és szárítsd meg a bútorokat a penész és a penészgomba megelőzése érdekében. Szükség esetén szedd szét vagy csukd össze, hogy helyet takaríts meg. Tárold száraz, jól szellőző helyen, távol a közvetlen napfénytől. A porosodás elkerüléséhez használhatsz, erre a célra való bútorvédő ponyvát.

Néhány kerti bútor olyan speciálisan tervezett, hogy képes legyen ellenállni a különböző időjárási viszonyoknak, lehetővé téve az egész éves szabadtéri használatot. Ilyenek például a teakfa bútorok, amelyek természetesen ellenállnak az időjárás viszontagságainak és rendkívül tartósak. Továbbá az alumínium bútorok, amelyek könnyűek és rozsdamentesek.

A kültéri bútorok gondozása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú élettartamúak legyenek és szépek maradjanak egész évben. Különböző anyagok különböző ápolási módszereket igényelnek, de a rendszeres tisztítás és a védelem az időjárás viszontagságaitól alapvető fontosságú minden típusú kerti bútor esetén. A blogbejegyzésben található tippek segítségével stílusos és meghitt kültéri teret teremthetünk. A jól karban tartott kerti bútorok segítségével pedig élvezhetjük a szabadban való tartózkodás örömeit bármelyik évszakban.