Így működik a FI relé!

Így működik a FI relé!

fi releAz elektromos hálózat biztonságossá tétele elengedhetetlen feladat, hiszen az elektromosság igen veszélyes lehet, ha nem kezeljük megfelelően. Szerencsére, a modern technológiának köszönhetően, számtalan védőmechanizmust fejlesztettek ki a szakemberek az évek során.

Az egyik ilyen a FI relé használata, aminek köszönhetően elkerülhetőek a súlyos áramütések. Ez a készülék tulajdonképpen nem más, mint egy kapcsolószerkezet, ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni.

Természetesen a FI relé azért több egy kapcsolónál, hiszen méréseket is képes végezni. Állandóan figyeli a nulla és fázis vezetéken átfolyó áram erősségét, ami normális esetben azonos kell legyen.

Azonban, ha valahol megsérült a vezeték szigetelése vagy az egyik elektromos készülék zárlatos, akkor az áram egy része elfolyik, főleg ha valaki hozzáér a sérült vezetékhez vagy a zárlatos készülékhez. Ilyenkor lép akcióba a FI relé. Amint változik az áramerősség a két vezeték között, rögtön megszakítja az áramkört, megvédve ezáltal minket a komolyabb áramütéstől.