Ha esik, ha fúj – cipőtálca sáros-vizes időkre

Ha esik, ha fúj – cipőtálca sáros-vizes időkre

Az első benyomás mindenek felett áll, és amikor belépünk egy lakásba, a cipők rendje vagy rendezettlensége azonnal szemet szúr. A cipőtálca nem csak egy praktikus megoldás a cipők megfelelő elhelyezésére, hanem egy stílusos és esztétikus kiegészítő is, amely hozzájárul otthonunk általános hangulatához és berendezéséhez. Az egymás mellett sorakozó cipők nem csak szépek, de könnyen megtalálhatjuk közöttük a megfelelő párt, így időt és energiát spórolunk a reggeli készülődés során.

A cipőtálca típusai

Az anyaga lehet műanyag vagy rozsdamentes acél, ezen belül készülhet perforált fémlemezből is. A műanyag cipőtálcák könnyűek, olcsók és széles választékban elérhetők. A minőségi műanyagból készült tálcák ellenállóak és könnyen tisztíthatók. Fontos azonban megfelelő minőségű műanyagot választani, hogy hosszú távon ne sérüljön vagy deformálódjon.

A fém cipőtartó tálcák erősek és tartósak. Leggyakrabban rozsdamentes acélból vagy krómozott fémekből készülnek. A fém tálcák esztétikusak és könnyen tisztíthatók. A rozsdamentes acél különösen ellenálló a nedvességgel és a rozsdával szemben, így ideális választás lehet nedves vagy esős környezetben.

Az elhelyezését tekintve választhatunk az egyszerűbb, polcra vagy földre tehető tálcák és a szekrénybe szerelhető változatok közül. Ez utóbbiak általában enyhe dőlésszöget zárnak be a vízszintessel, leginkább ferde polcra hasonlítanak.

A perforált változatokkal ellentétben a zárt és peremmel ellátott cipőtálca tökéletesen alkalmas a vizes-sáros cipők tárolására. Ezáltal nem kell az egész előszobát összekoszolnunk, elég megvárni, amíg a cipőkről lecsöpög a víz, majd a tálcáról leönthetjük az összegyűlt vizet.

Milyen méretű cipőtálcát érdemes választani?

A megfelelő méretű cipőtálca kiválasztása kiemelkedő fontosságú annak érdekében, hogy a cipők rendezetten és megfelelő számban elférjenek rajta. Az optimális méret kiválasztásakor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló helyet, valamint a tárolni kívánt cipők számát és típusát.

Először is, mérjük le a rendelkezésre álló helyet, ahol a cipőtartót szeretnénk elhelyezni. Vegyük figyelembe a szélességet, a magasságot és a mélységet, hogy biztosak legyünk abban, hogy a kiválasztott cipőtálca be fog férni és pontosan illeszkedni fog a kiszemelt helyre.

A tálcának elegendő helyet kell biztosítania a rajta elhelyezett cipőknek, hogy ne legyenek túlzsúfolva vagy összenyomva. Fontos figyelembe venni a cipők különböző méreteit és típusait. Például a magas sarkú cipők vagy a csizmák nagyobb helyet igényelnek, míg a lapos cipők vagy a tornacipők kevesebb helyet foglalnak el.

Egy jó irányelv, hogy körülbelül 2-3 centiméter szabad helyet hagyjunk minden cipő esetében, hogy könnyen be- és ki tudjuk venni őket a tálcáról. Ha szeretnénk egy nagyobb cipőgyűjteményt tárolni, akkor érdemes többszintes cipőtárolóban gondolkodni, amiben akár több tálcát is elhelyezhetünk.

Cipőtartó pad – kényelem és elegancia az előszobában

A cipőtálcát elhelyezhetjük egy ülőkés cipőtartó belsejében is, akár két sorban egymás fölött. Ennek egyik fajtája a cipőtartó pad, amelyet akár mi magunk is elkészíthetünk, egy erre alkalmas alacsony szekrény segítségével. Lehet zárt vagy nyitott kialakítású, aszerint, hogy ajtóval vagy ajtó nélkül használjuk.

A cipőtartó pad kiváló megoldás, ha szeretnénk kombinálni a cipőtárolást egy kényelmes ülőhellyel. Ez különösen a bejárati ajtó közelében elhelyezve megkönnyíti a cipők le és felvételét. Választhatunk olyan padot, amely alatt rejtett tároló rekeszek vannak a cipők számára. Helytakarékos megoldás, mivel segít kihasználni a rendelkezésre álló helyet. Nagy segítség kicsi előszoba vagy garzonlakás esetén.

Az előszoba általában az otthonunk első benyomását kelti, a vendégek, a családtagok és mi magunk is itt lépünk be a lakásba, és ez az a helyiség, ami legtöbbször a cipők és kabátok tárolására szolgál. Ezért fontos, hogy a cipőtálca és a többi tároló elem harmonikusan és esztétikusan helyezkedjen el az adott térben. A megfelelő kialakítással egy rendezett helyiségbe érkezünk, ahol mindennek megvan a maga helye.