Energiatakarékos kandalló a folytonégő fajta?

Energiatakarékos kandalló a folytonégő fajta?
Energiatakarékos kandalló

A házban csak akkor lehet mutatós egy kandalló, ha megfelelően illeszkedik a hely fizikai adottságaihoz. Ha kiugrik, eláll vagy éppen túlságosan mélyen ül a kandalló, akkor valami nincs rendben a választással. Ha valaki a kétoldalas kandalló megvásárlása mellett dönt, az nem hiába teszi azt. Általában olyan helyekre szokták ezt a típust választani, ahol sarkas kiszögellésbe kerül be a szerkezet. Ez lehet a kémény meghosszabbítása, amelynek az egyik, látványosabbik sarkába kerül be a fűtő berendezés.

Ez a szerencsésebbik eset, hiszen közvetlenül oda lehet bekötni a tűztérből kiáramló füstcsövet és nem kell különösebben tervezgetni a beépítést. Ravaszabb megoldást követel azonban az, ha messzebb kerül a kéménytől a kétoldalas kandalló. Ekkor alaposan végig kell gondolni, hogy miképpen legyen megoldva a bekötés. Csak olyanra bízzák a munkálatot, aki igazoltan képes megfelelően elvégezni azt és bizonylatot is tud adni erről! A kétoldalas kandalló bekötése sem bonyolultabb, mint a többié, a hő leadása is hasonló adatokat mutat az egyajtós, egysíkú változatokhoz.

Sokan azonban még most is idegenkednek attól, hogy ilyennel oldják meg a fűtést, hiszen még nem hallottak az energiatakarékos kandalló előnyeiről. Általában olyan berendezések tartoznak ebbe a kategóriába, amelyeknek a belső szerkezetük különösen hőtartó anyagból van és a levegőztetést nem a lakáson belülről oldja meg. Tehát olyan kandallóról, amely zárt égésterű és kintről kapja a levegőt, egy speciális járaton keresztül.

Ennek továbbfejlesztett változata a vízteres zárt égésterű kandalló, ami akár a meleg viz előállításába is besegíthet. Gyakran összezavarják az érdeklődőket a különböző megnevezések. Így azt gondolhatnák, hogy a „folytonégő” kandalló az a valódi energiatakarékos kandalló. De ennek a kettőnek vajmi köze van egymáshoz. Hiszen a folytonégő megnevezést nem a köznyelvi konnotációban értik – vagyis, hogy sokáig fog égni benne a tűz – hanem egy kategória megnevezése, amelyben hozzáférhető égés közben is a hamutartó.