Az időjárás és az olaszrizling

Az időjárás és az olaszrizling
A jó idő és az olaszrizling
A jó idő és az olaszrizling

A gazdák tudják, hogy a jó borhoz megfelelő minőségű és igazán érett termésre van szükség. Ahhoz, hogy ezt elérjük, akár az olaszrizling esetében is több mindennek kell összejönnie. A természet mindenesetben a barátunk, de vannak olyan időjárási viszonyok, amelyeket egyes fajták nehezebben viselnek el.

Nagyon figyelmesnek kell lenni a szüretelés időszakával és csak remélni tudjuk, hogy nem egy nagyon borult esős nyarat fogunk ki, amikor nincs olyan jó lehetőség az érésre. Az olaszrizling amúgy is hajlamos a töppedésre és ha erre még rájátszik a nyálkás időjárás, máris problémák lehetnek. Természetesen szükség van az életadó nedvességre, de nem mindegy, hogy mekkora mértékben.

Mint szinte mindenben, itt is az arany középút az igazán megfelelő. Régen az olaszrizling esetében a gazdák azt csinálták, hogy kint hagyták a szőlőtőkén minél tovább a fürtöket, így igazán jól be tudtak érni és nagyon ízes italok készülhettek a termésből. Manapság azonban erre nincs mindig lehetőség, mert a tömegtermelés nem várhat, hanem nagyon is időre megy.