Állkapocs törés? Irány a fogröntgen!

Állkapocs törés? Irány a fogröntgen!
Fogröntgen

Bármikor történhet velük valamilyen sajnálatos baleset, amit aztán orvosolni kell. Az ember nem is tudja, hogy pontosan milyen nagy értéket képeznek a fogai, egészen addig, amíg azokat valamilyen okból el nem veszíti. Nemcsak az anyagi kár jelentős ilyen esetben, hanem az érzelmi is, hiszen hiányukban nagyot eshet az önbizalmunk. Amennyiben bekövetkezik egy váratlan esemény, például állkapocstörés, akkor azonnal irány a fogröntgen! Itt aztán pontos dianózist fogunk kapni. Ezt követően történik meg a kezelés, ami több lépcsőben lesz kivitelezve.

Először is teljesen össze kell forrjanak a csontok, begyógyuljanak a hegek, majd előtérbe kerülhet a fogazat helyrealítása. Ez nagyon fontos, hiszen ennek hiányában további károsodások, fogvesztések mehetnek végbe. A fogröntgen olyan hasznos diagnosztikai eszköz, ami jelentős múltra tekint vissza. Az évek során aztán sok fejlesztésen estek át ezek a rendszerek, amíg eljutottak a mostani szintre. Bár sugárzást bocsájt ki a szerkezet, ez olyan alacsony mértékű, ami egyáltalán nem terheli meg a szervezete.

Általánosságban 2 féle fogröntgen van, amiről beszélhetünk. Az egyik a panoráma, ami átfogó képet nyújt a teljes fogsorról, valamint az intraorális fogröntgen, amelyik egy adott gócpontra fókuszál. A feltérképezett területeken könnyedén kivehetőek a szuvasodások, ínygyulladások, vérzések sorvadások okai. Amint az orvos egy pontos képet kap a fogröntgen jóvoltából arról, hogy mi történik, máris kidolgozható a megfelelő eljárás. Az állkapocstörés esetén is fontos ez, hiszen egy olyan trauma következik be ezáltal, ami hatással van a legtöbb rágóeszközre.

Nem kizárt az sem, hogy többet elveszítünk a baleset során, így jó tudni előre, hogy milyen módon lehet majd azokat pótolni. Semmi esetre se hanyagoljuk el a beavatkozást, mert csakis így kaphatjuk vissza a teljes életünket. Ha jól látható helyen hézagos a fogsorunk, akkor a kíváncsi vagy szánakozó pillantásokat kerülendő, megeshet, hogy nem merünk önfeledten nevetni, így mindig lesz bennünk egy visszafogottság, ami rátelepszik a lelkünkre. Vegyük ennek elejét, aminek szerves része a fogröntgen!