A digitális TV adás rövid története

A digitális TV adás rövid története
Digitális TV adás
Digitális TV adás

A televíziózás történetének legnagyobb részében analóg műsorszórás volt jellemző. Csak az elmúlt években jelent meg a digitális TV adás, ami még élvezetesebbé tette az esti tévézést. A digitális jelekkel ugyanis sokkal jobb kép- és hangminőséget lehet továbbítani.

Sok időt kellett várni arra, hogy kidolgozzák ezt a technológiát, amivel a jeleket megfelelő módon lehet eljuttatni a háztartásokba, ezért a digitális TV adás csak nemrég jelent meg.

Mivel a régebbi televíziók nem képesek feldolgozni az ilyen módon továbbított jeleket, ezért szükség van egy dekóder egységre is, amelyik kicsomagolja a digitális tartalmat és felhasználhatóvá teszi azt a készülék számára. A modern televíziók azonban erre már a dekódoló nélkül is képesek.

A digitális TV adás, az analóghoz hasonlóan, három úton érkezhet meg a felhasználókhoz. A leginkább elterjedt a kábeltévé, de ismert a földfelszíni sugárzás, valamint a műholdas műsorszórás is. Az utóbbi két esetben megfelelő antennákra is szükség van a tévézéshez.