15 tipp, amit lakberendezés során érdemes figyelembe venni

lakberendezés

Az otthon legtöbbször a kikapcsolódás, a pihenés és a szeretteinkkel együtt töltött idő színtere. Nem véletlen, hogy mindannyian szeretnénk ízlésünknek megfelelően kialakítani azt. A stílusos lakberendezés azonban korántsem olyan nehéz feladat, mint azt sokan gondolják.

Kétségtelen, hogy vannak olyan terek, melyek esetében jól jön a profi segítség, de rengeteg pénzt megtakaríthatsz azzal, ha magad vágsz bele a lakberendezési feladatokba. Ahelyett, azonban, hogy írsz egy hosszú bevásárlási listát, amely valószínűleg horror végösszeggel zárul, inkább fogd meg a dolgot a kreatív oldalánál fogva. Tarts velünk, és kövesd tippjeinket, melyekkel igényes enteriőr fogadhat a lakásba lépve!

1. Nem csak a pénzen múlik!lakberendezés

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy kizárólag a pénzen múlik az, miként néz ki otthonunk. A designer bútordarabok kétségkívül vagyonokba kerülnek, és nem mindenki engedheti meg azokat magának. De vajon valóban ilyenekre lenne szükség a stílusteremtéshez? Az exkluzív bútorok is csak akkor hozzák a tőlük elvártakat, ha olyan enteriőrbe kerülnek, mely jól átgondolt koncepció alapján került kialakításra.

2. Inspirálódj online!

Persze a lakberendezés sokkal élvezetesebb elfoglaltság, mint pusztán a racionális elveket követve egyik vagy másik stílusirányzat mellett letenni a voksot. Inspirálódj online! A Pinterest ehhez remek színtérnek bizonyul, hiszen a weboldalon elképesztő ötlettárral találkozhatsz. Ha látod magad előtt, melyek azok a stílusok, amik közel állnak hozzád, máris motiváltnak érezheted magad.

3. Vásárolj másodkézből!

Ahogyan a ruházat, úgy a nappali bútor beszerzése kapcsán is kifejezetten trendnek számít a másodkézből történő vásárlás. Míg a turizás néhány évtizede arról árulkodott, hogy valaki nem engedheti meg magának az új ruhákat, addig ma az önkifejezés és a stílusteremtés módszerévé vált. Nincs ez másként a lakberendezéssel összefüggésben sem. A másodkézből történő vásárlással nem csak komoly tízezreket takaríthatsz meg, hanem egészen egyedi darabokkal, exkluzív bútorokkal is gazdagodhat otthonod. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a használtan beszerzett holmikkal ökológiai lábnyomod is csökkentheted.

4. Előszoba: kerüld a zsúfoltságot!lakberendezés

Előszoba. Ez az első helyiség, amivel a lakásba lépve találkozunk. Itt dobjuk le a kabátot, esik ki a kezünkből a bevásárlószatyor, vagy éppen ide érkeznek meg a vendégek. Korántsem mindegy tehát, hogy milyen állapotban van az. Sokak számára éppen az jelent problémát, hogy túl kis alapterület áll rendelkezésre. A jól ismert tükör-módszer remek választás lehet a tér tágítására. Hasonlóképpen megéri próbálkozni a falfestési trükkökkel is. Kifejezetten divatosak ma azok a megoldások, melyek kapcsán az egyik falfelület eltérő színű, mint a másik. Így akár az előszobát is hosszabbnak mutathatod. Ne félj az élénk színektől, arra viszont figyelj, mennyire sötét színt választasz ebbe a helyiségbe.

5. Kültéri bútorok: nem mindegy a minőség!

A családi házak szerves részét képezi a kert is. Vannak, akik profi kertépítő csapatra bízzák a teendőket, mások maguk állnak neki a sziklakert építésének és a füvesítésnek. A kerti bútorok rendszerint kitettek az időjárás viszontagságainak, ezért nagyon fontos, hogy esetükben helyezzünk hangsúlyt a minőségre.

6. Nappali bútor: fő a strapabíró kialakítás

A nappali az a helyiség, ahol a család tagjai a legtöbbet tartózkodnak. A nappali bútor ad színteret a gyerekek játékának, ide ömlik ki a kakaó, de a filmnézés, vagy egy jó könyv társaságának élvezése is itt történik. Világos szín mellett tehát kizárólag akkor érdemes dönteni, ha biztosítani tudod a szükséges higiéniai viszonyokat. Nem véletlen, hogy a sötét kárpitozás a leginkább népszerű a családosok esetében.

7. Ágy, a hálószoba lelkelakberendezés

Ha sorra vennénk az otthon helyiségeit aszerint, hogy hol van szükség a leginkább az intim környezet megteremtésére, akkor a hálószoba valószínűleg vezetné a listát. Ennek központi eleme az ágy, mely már csak méreténél fogva is meghatározza a stílust. A külön ágykeret és az egyéni igények szerinti matrac választása ideálisnak bizonyul, hiszen így hosszabb életű lehet a bútordarab, mintha a kárpitozott ágyak valamelyike mellett tennénk le a voksot. Törekedj a maximális kényelemre, az ágyon ugyanis az is múlik, mennyire pihentetőek az éjszakák.

8. Éjjeli szekrény: kiváló bútordarab tároláshoz

Tárolásra alkalmas helyből soha nem lehet elég. Nincs ez másként a hálószobában sem. Egy sor olyan eszköz, apróság van, amikre még este is szükség van. A jól megválasztott éjjeli szekrény kiválóan alkalmas arra, hogy a kézkrémtől kezdve a naponta szedett gyógyszereken keresztül a zsebkendőig mindent magába fogadjon. A rendezett környezet nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az esti rutin során lelassulj kicsit és áttérj az éjszakai nyugalomra.

9. Exkluzív bútorok különleges terekbe

Neked is van olyan bútorod, amelyre különösen büszke vagy? Ez lehet egy nagyszülőtől örökölt különleges asztal, de akár egy designer darab is, amihez kihagyhatatlan áron jutottál hozzá. Az exkluzív bútoroknak azonban megvan az a sajátossága, hogy nem minden lakberendezési stílushoz passzolnak. Ha viszont közel áll hozzád az eklektika vagy az art deco, akkor az ilyen terekbe minden további nélkül beilleszthetsz egy extrább darabot. Egyébként főként a luxus otthonok elmaradhatatlan elemeinek számítanak.

10. Fürdőszoba és toalett: tekints rájuk teljes értékű helyiségként!lakberendezés

A gyakorlat azt mutatja, hogy a fürdőszobára és a toalettre sokan egyfajta steril helyiségként gondolnak. A korszerű lakberendezés azonban már egészen új irányt mutat. Miért ne kerülhetne kép a toalett falára is? Egy stílusos szék jól jöhet a fürdőszobában. Ha van rá módod, és persze elég alapterületed hozzá, akkor egy szobaméretű helyiséget is kialakíthatsz fürdőszobaként. A szabadon álló fürdőkádak minden korábbinál divatosabbak, és a megfelelő csillárral, bútorokkal és burkolatokkal egészen különleges fürdőt tudhatsz magadénak.

11. Fókuszban a DIY projektek

Talán még soha nem voltak ilyen elterjedtek a saját kézzel készült dekorációs elemek, mint napjainkban. Nem tudod kiélni kreativitásod munkádban? Olyan elfoglaltságra vágysz, mely során megtapasztalod az alkotás folyamatát? Készíts álomcsapdát, dekorálj képkereteket kagylókkal, varázsolj fagallyakból mutatós gyertyatartót vagy képkeretet! Engedd szabadon a fantáziád, s ha ez nem lenne elég, akkor gyűjts inspirációt a korábban már említett Pinterestről. Célirányosan kereshetsz nappali bútorok, ágyak, vagy például hálószoba berendezés kapcsán is.Rá fogsz jönni, mennyire egyszerű az alkotási folyamat.

12. Ne feledkezz meg a növényekről!lakberendezés

Hogyan másként csempészhetnéd be a természet erejét otthonodba, ha nem zöld növényekkel? A nagyobb üzletláncoknál már megfizethető áron hozzájuthatsz egészen különleges darabokhoz. Ne feledkezz azonban meg azok átültetéséről, tápoldatozásáról és a fajtának megfelelő öntözéséről sem. Így hosszú éveken keresztül társaid és lakásod ékesítői lesznek.

13. Maradj három fő színnél!

A szakemberek azt javasolják, hogy a lakberendezés során maradjunk meg három fő szín alkalmazásánál minden helyiségben. Ennek köszönhetően elkerülhető, hogy szembántó színkavalkád fogadjon otthonunkban. Ezt érdemes akkor is szem előtt tartani, ha a stílusos összevisszaságáról híres eklektika áll közel hozzánk.

14. Sok múlik a lakástextíliákonlakberendezés

Tudtad, hogy a lakástextíliák lecserélésével alapvetően változtathatod meg egy-egy helyiség hangulatát? Akár turkálókban is beszerezhetsz jó minőségű függönyöket, ágytakarókat, így olcsóbban úszhatod meg a cserét. Érdemes esélyt adni az ilyen megoldásoknak, s nem csak az ágy, vagy az éjjeli szekrény kiválasztására helyezni a hangsúlyt.

15. Világítástechnika, ami hangulatot teremt

Nem is gondolnád, mennyit jelent egy jól megválasztott lámpa. A világítástechnika már rég nem csupán a megfelelő fényviszonyok megteremtéséről szól. A mennyezeti világításon túl helyezz hangsúlyt a helyi fényforrásokra és a hangulatfényekre. A LED szalagok mellett a sólámpák és a lávalámpák is reneszánszukat élik.